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Overall description
SA2 thanks GSMA NG RILTE for the LS on VoWiFi – VoLTE handover. 

SA2 would like to combine answers from SA2 and CT1 : 

Q1: How can the handover be prevented in situations where the visited network does not send VoPS indication, i.e. it either does not support VoLTE or it supports VoLTE but does not have VoLTE roaming agreement with the home network of the inbound roamer?

[Answer]: CT1 has specified in Rel-15 a UE configuration parameter called “Allow_handover_PDN_connection_WLAN_and_EPS” in IMS MO TS 24.167 which enables preventing/allowing handover of the PDN connection providing access to the IMS from WLAN to EPS when the UE is roaming:
5.78
/<X>/Allow_Handover_PDN_connection_WLAN_and_EPS

The leaf indicates options for when a UE roaming in a VPLMN, is allowed to transfer the PDN connection providing access to IMS between EPC via WLAN and EPS.

-
Occurrence: ZeroOrOne

-
Format: int

-
Access Types: Get, Replace
-
Values: 0, 1, 2
0 - Indicates that a UE roaming in a VPLMN and having an ongoing session, is not allowed to transfer the PDN connection providing access to IMS between EPC via WLAN and EPS.

1 - Indicates that a UE roaming in a VPLMN and having an ongoing session, is allowed to transfer the PDN connection providing access to IMS between EPC via WLAN and EPS;
2 - Indicates that a UE roaming in a VPLMN is not allowed to transfer the PDN connection providing access to IMS between EPC via WLAN and EPS using handover procedures, irrespective of if the UE is in a session or not.

NOTE 1:
When handover is restricted a UE can select another IP-CAN type in idle mode, e.g. due to UE domain preference using the procedures to re-establish PDN connectivity for IMS access specified in 3GPP TS 24.229 [5].

NOTE 2:
If this MO is configured, it is assumed that ANDSF objects are configured consistent with this MO.

the following points need to be highlighted:

-
TS 23.401 states about the IMS voice over PS Session Supported Indication in clause 4.3.5.8: 

“The serving PLMN provides this indication based e.g. on local policy, HPLMN, Voice Support Match Indicator, the SRVCC capability of the network and UE and/or extends of E-UTRAN/UTRAN coverage. The serving PLMN shall indicate to the UE that the UE can expect a successful IMS voice over PS session only if the MME is configured to know that the serving PLMN has a roaming agreement for IMS voice with the HPLMN of the UE. This indication is per TAI list.”

-
the UE configuration parameter prevents/allows handover of the PDN connection providing access to the IMS from WLAN to EPS regardless of the value of the IMS voice over PS session indicator sent by the VPLMN in EPS.

- 
if the UE is not attached in EPS prior to the handover, the UE will not know the value of the IMS voice over PS session indicator until the handover completes since this indicator is sent in the ATTACH ACCEPT message. Thus in the current EPS specifications, if the UE is not attached in EPS there is no way to allow/prevent the handover of the PDN connection providing access to the IMS from WLAN to EPS based on the value of the IMS voice over PS session indicator.

-
if the UE is attached in EPS prior to the handover, the UE will know the value of the IMS voice over PS session indicator in the TA list that is attached, before initiating the handover. The following text in TS 24.229 subclause L.2.2.1 implies that the UE should take the indicator into account to decide whether to initiate the handover:

If the UE roams in the EPS IP-CAN, has a session and the policy indicates "roaming in a VPLMN and having an ongoing session, is allowed to transfer the PDN connection providing access to IMS between EPC via WLAN and EPS", the UE shall, if not prevented by other rules or policies, handover the PDN connection providing access to IMS from EPC via WLAN to EPS.
Q2: How can a handover be prevented in situations where the visited network wants to block handovers in certain TACs from all users (including own users) regardless of roaming agreements?

[Answer]: In the current specifications, if the UE is not attached in EPS there is no way to allow/prevent the handover of the PDN connection providing access to the IMS from WLAN to EPS based on the value of the IMS voice over PS session indicator. If the UE is already attached in EPS of this serving PLMN prior to the handover, the UE will know the value of the IMS voice over PS session indicator before initiating the handover. The serving PLMN MME takes into account the absence/presence of roaming agreement before setting the IMS voice over PS Session Supported Indication as defined in TS 23.401 clause 4.3.5.8. The text in TS 24.229 subclause L.2.2.1 mentioned above will also apply.
Q3: How can the visited network properly charge a session that is handed over between VoWiFi and VoLTE assuming the visited network supports VoLTE and has a VoLTE roaming agreement with the home network of the inbound roamer? 

[Answer]: In scope of SA5.
2
Actions
To GSMA NG RILTE
ACTION: 
SA2 asks NG RILTE to take this information into account.
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